30-12-2024 | Actueel
Een opdrachtgever moet bij het in eigen beheer verzorgen van een deel van de bouw van een door een derde ontworpen woning zelf goed opletten, zo volgt uit een uitspraak van de RvA van 3 mei 2024 (nummer 82505).
Opdrachtgever heeft een ontwerp laten maken voor een woning met lift. Al in de ontwerpfase heeft opdrachtgever er uit kostenoverwegingen voor gekozen de levering en plaatsing van de lift in eigen beheer door een liftinstallateur uit te laten voeren. De liftinstallateur heeft de maatvoering van de platformlift doorgegeven aan de ontwerper. Opdrachtgever heeft een aannemer opdracht gegeven de woning volgens het ontwerp te bouwen.
Vanwege een maatvoeringkwestie hebben de ontwerper, de liftinstallateur en de aannemer in samenspraak besloten de deuren van de stopplaatsen op de begane grond en in het souterrain in een smalle wand van de lift te plaatsen.
Volgens opdrachtgever kan daardoor een rolstoel niet in de lift gedraaid worden zodat de lift onbruikbaar is. Hij vordert daarom (terug)betaling van het volledige aanschafbedrag van de lift en de kosten voor aanpassingen van de (bouwkundige) liftschacht (in totaal circa € 50.000,00)
Arbiter oordeelt dat de lift, gelet op de afmetingen ervan, inderdaad niet rolstoeltoegankelijk is, maar dat de woning als zodanig, gelet op de tekeningen, ook niet als rolstoeltoegankelijk is ontworpen en dat dit voor opdrachtgever zelf kenbaar moet zijn geweest. Ook heeft de opdrachtgever de tekeningen van de ontwerper goedgekeurd en opgenomen in de aannemingsovereenkomst.
Niet is komen vast te staan dat expliciet met de aannemer is overeengekomen dat een rolstoeltoegankelijke lift zou kunnen worden aangebracht en voor de aannemer was in het aangeleverde ontwerp geen reden te vinden te waarschuwen over de afmetingen van de door haar te realiseren bouwkundige liftschacht en daarmee van de daarin te realiseren lift.
Arbiter wijst de vordering van opdrachtgever af.
De uitspraak is te vinden op de website van de RvA.